Apie loterijas

Loterijų rūšys Lietuvoje

Lietuvoje yra trys įstatymu reglamentuojami loterijos tipai:

Momentinė loterija – loterija, kurios informacija apie laimėjimus ir jų dydį nurodoma loterijos bilietuose prieš pradedant juos pardavinėti, o žaidėjas apie laimėjimą sužino iškart, kai nusiperka loterijos bilietą ir patikrina jį loterijos taisyklėse nustatyta tvarka.

Tiražinė loterija – loterija, kurioje dalyvaujama loterijos biliete pasirinkus skaičius ir (ar) kitus ženklus arba pasirinkus loterijos bilietą su iš anksto išspausdintais skaičiais ir (ar) kitais ženklais ir kurios laimėjimą ir jo dydį lemia loterijos bilieto kaina bei sutapęs žaidėjo pasirinktų arba iš anksto išspausdintų ir tiražo metu iškritusių skaičių ir (ar) kitų ženklų skaičius.

Sportinė loterija – loterija, kurios laimėjimą ir jo dydį lemia loterijos biliete teisingai pasirinktų skaičių ir (ar) kitų ženklų, priklausančių nuo sporto varžybų baigties ir rodančių jų rezultatą, skaičius. Deja, Lietuvoje šio tipo loterijos šiuo metu niekas neorganizuoja.

Jau trisdešimt metų Lietuvoje organizuojamos momentinės loterijos iki šių dienų išlaikė žaidėjų dėmesį, o pastarąjį dešimtmetį buvo kone kasmet žaidžiamos vis entuziastingiau. Pirmosios momentinės loterijos „Olimpas“ pagrindinis prizas buvo automobilis „Opel Kadett“. Devyniasdešimtųjų pradžioje laimėti vokišką automobilį prilygo svajonės išsipildymui. Dabar žmonės turi kur kas įvairesnių svajonių, todėl ir prizai momentinėse loterijose daugiausiai piniginiai. Per visus trisdešimt metų vien „Olifėjos“ rengtose momentinėse loterijose žaidėjai laimėjo net 200 milijonų eurų.

Visgi populiariausios visais laikais mūsų šalyje buvo tiražinės loterijos, inovatyviai vykdomos Lietuvoje nuo 1995 m. Nuo pat atsiradimo buvusios bene pagrindine lietuvių pramoga, ne kartą pasiekusios žiūrimiausių televizijos programų reitingų viršūnes, net ir praėjus daugiau, nei 28-eriems metams, šios loterijos Lietuvos žaidėjų vis dar labai mėgstamos. Tiek pačios pirmosios, „Jėga“ ir „Kenoloto“, tiek legendiniu tapęs „Teleloto“, net ir tada, kuomet Lietuvos žaidėjams „Olifėja“ suteikė galimybę žaisti kartu su kitų Europos šalių gyventojais žymiai reikšmingesnius prizus siūlančiose tarptautinėse loterijose „Vikinglotto“ ir „Eurojackpot“, neprarado žaidėjų simpatijų ir yra entuziastingai (priklausomai nuo žaidimo) kiekvieną savaitę žaidžiamos iki šiol.

Lietuvos žaidėjai savo laimę gali išmėginti ne tik „Olifėjos“ ir „Euloto“ siūlomose klasikinėse momentinėse ar „Olifėjos“ rengiamose tiražinėse loterijose, bet ir 2019 m. atnaujintoje interneto svetainėje loto.lt (anksčiau buvusi perlas.lt) ar naudodamiesi loto.lt mobiliąja programėle. Internetu loterijų entuziastai gali pirkti tiražinės loterijos bilietus, tikrinti laimėjimus, peržiūrėti kai kurių loterijos žaidimų laidų įrašus, susipažinti su loterijų taisyklėmis ar naujienomis apie savo mėgstamiausius loterijos žaidimus, bet ir žaisti tik internete esančius loterijos žaidimus „Blitz loto“.